Ciacci Piccolomini

Historia

Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slog man ihop familjenamnen. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Guiseppe Bianchini som hade arbetat länge på domänen. Det är familjen Bianchini som driver det än idag och man har moderniserat framställningen och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används.

Vingårdar & Viner

Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. Man förvaltar över ca 30 hektar bara för Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter. Bland annat Fabius som är en 100 % Syrah, Ateo som är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot och deras kanske mest prisvärda vin Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT, ett vin gjort i huvudsak på Sangiovese med en skvätt Cabernet och Merlot. Utöver det produceras även en hel del grappa och olivolja från egna odlingar.

Vinifikation

Sangiovese Grosso till Brunellovinerna skördas från lägen på mellan 250 och 350 m ö h och efter noggrann selektering genomgår de jäsning i temperaturkontrollerade stål- och betongtankar och lagras därefter i stora slavonska ekliggare om 20-85 hl beroende på vin och årgång.
Brunello Annata lagras i 24 månader i större de större ekfaten medan de vingårdsbetecknade vinerna lagras i 36 månader (Pianrosso) respektive 48 månader (Riserva) i mindre ekliggare om 20-30 hl (Pianrosso) och 20-65 hl (Riserva).
Även instegsvinet Ciacci Piccolomini d’Aragona får viss tid på de slavonska faten och fransk barrique.

Dela med dina vänner
Print Friendly