Claude Riffault

Historia

Domaine Claude Riffault är en familjeägd domän som idag drivs av Stéphane, Claudes son. Han är femte generationen och i och med hans inblandning har man börjat arbeta mer organiskt och moderniserat vinmakandet som idag drivs av unga och entusiastiska vinmakare.

Vingårdar & Viner

De odlar vin på 13 hektar varav 10,5 hektar i Sancerre och utspritt över 4 byar i området. Man har även ett par hektar Pinot Noir norr om Sancerre.
De flesta vingårdarna ligger i bästa lägen på branta syd- och sydöstsluttningar där de utsätts för maximalt antal soltimmar och skyddas mot hårda vindar. Riffault gör viner med härligt fräsch frukt och eleganta syror. Smak o doft speglar mycket väl den jordmån som gör vinerna så speciella. Druvorna sorteras efter var de har vuxit och man gör ett par olika vingårdsbetecknade Sancerre med vingårdens namn som tillägg. Sancerre ”Les Boucauds”, ”Les Chasseignes”, ”Les Denisottes”, ”Les Chailloux” och ”Les Desmalets”.

Vinifikation

Vingårdarna behandlas försiktigt och med respekt för naturen med metoder som kan liknas vid den biodynamiska odlingen. Bland annat låter man ogräs växa mellan vinraderna för att dra till sig insekter och för att skapa dynamik och konkurrens i vingården. Riffault håller ett relativt lågt skördeuttag och hård beskärning i vingården. Druvorna skördas för hand och Les Boucauds och Les
Chasseignes jäses sedan i en blandning av ståltank (ca 70-80%) och ekfat (ca 20-30%) medan Les Denisottes, Les Chailloux och Les Desmales jäses i ekfat av olika storlek i ca 10 månader.

Dela med dina vänner
Print Friendly