Clos d’Un Jour

Historia

Cahors är en oerhört spännande region, dels för den vackra naturen och den goda maten, men ännu mer för deras unika viner. Just här ligger den franska högborgen för druvan malbec som i modern tid njuter störst uppmärksamhet i Argentina där viner på druvan länge har producerats med fantastiskt resultat. Cahors ligger i sydvästra Frankrike, ungefär 20 mil söder om Bordeaux. Hit, till byn Duravel, kom Veronique och Stéphane Azemar år 2000, ivriga att arbeta tillsammans för att ta fram en spännande produkt utan mellanhänder. Byggnaderna som tillhörde vineriet var i dåligt skick och vinstockarna behövde omstruktureras trots sin relativt ringa ålder på trettio år. Helt inställda på att lyckas restaurerar paret Azemar vingårdarna och moderniserar vineriet och dess forna vinmakningsteknik. Från att ha varit en region som gjort ganska tunga, klumpiga viner med mycket fat och tuffa tanniner är paret med och bidrar till att utveckla mer fruktdrivna och fräscha viner som kan lagras, dock även i en stil som kan njutas kort efter att de släpps på marknaden. De jobbar med malbecs unika karaktär och hittar rätt i den svåra balansen mellan kraft, koncentration, finess och rondör.

Vingårdar & Viner

Le Clos d’un Jour ligger på en plats som är känd för att producera fylliga, hållbara viner. Det lilla området, som är planterat med 90% malbec, gör det möjligt att ha största möjliga omsorg för varje vinlott. Här används inga kemikalier utan druvorna odlas helt ekologiskt, med stor respekt för jordmån och de förutsättningar som råder.
Från denna vingård kommer tre olika röda viner. Det är det lite mer lättdruckna Le Clos d’un Jour som görs på 90% malbec och 10% merlot. De övriga två görs på 100% malbec: Un jour sur Terre och prestigevinet Un Jour. De odlar också krokus för produktion av saffran på gården.

Vinifikation

Druvorna plockas för hand och får macerera några dagar innan jäsningen i temperaturreglerade ståltankar tar vid. För att få fram maximalt med smak och extrakt så slår man genom skallocket ner i druvjuicen, s k pigeage. Helt olik traditionella tekniker har paret Azemar utvecklat vinlagringen och använder bland annat keramiska behållare som tillåter viss påverkan av syre i vinet utan att det tar doft och smak av ek. De filtrerar heller inte sina viner och i de fallen som ek används gör man det mycket försiktigt.

Dela med dina vänner
Print Friendly