Domaine Comte Georges de Vogüé

Historia

Domaine Comte Georges de Vogüé är en av få familjeägda producenter i Bourgogne som kan spåras så långt tillbaka i tiden som till 1400-talet och som fortfarande idag, 20 generationer senare är i samma ägo. Namnet Comte George
uppkom 1925 när George tog över efter sin far Arthur (tidigare Comte Arthur de Vogüé). Sedan 1987 leds Vogüé av
Georges enda dotter Elizabeth och till sin hjälp har hon Eric Bourgogne och François Millet som ansvarar för vingårdarna och Jean-Luc Pepin som arbetar som försäljningschef. Ett starkt team som har arbetat hårt för att höja kvaliteten till absolut världsklass.

Vingårdar & Viner

Jordmånen i Chambolle-Musigny är kalkrik och ger eleganta, parfymerade viner med stor komplexitet. De Vogüé är kända för viner med stor elegans. Domänen omfattar totalt 12,5 ha varav 7,25 ha tillhör det världsberömda Grand Cru-läget Le Musigny (vilket utgör 80 % av hela vingården!).
Övriga viner är Bonnes Mares Grand cru, Les Amoureuses Premier cru, Chambolle-Musigny Premier cru (görs av unga stockar Musigny) samt kommunvinet Chambolle-Musigny (delvis från deklassificerad premier cru från Les Baudes och Les Fuées). Man tillverkar även en del Bourgogne Blanc från stockar planterade i Le Musigny. Än sålänge är stockarna för unga för att klassificeras som Grand cru och man har därför valt att deklassificera vinet.

Vinifikation

Den sympatiske vinmakaren François är oerhört filosofisk och kan med stolthet prata i timtal om sina viner som om det vore hans egna barn. Han är försiktig med att generalisera kring vinframställningen. Alldeles för många parametrar skall tas ställning till för att enkelt kunna uttrycka hur han exakt går tillväga. Nyckeln, menar han är flexibilitet och att blanda tradition med moderna metoder. Eftersom varje årgång kan liknas vid en individ måste de behandlas olika. Det innebär att arbetet både i vingårdarna och i källaren måste anpassas efter rådande
förutsättningar. Man är försiktig med att använda kemikalier för att bespruta vingårdarna. Istället låter man ogräs växa mellan raderna under höst och vinter för att sedan plöjas ned på våren för att ge näring. Man använder sig även av feromoner som hängs runt om i vingården för att skadeinsekter skall lockas undan rankorna. Skördeuttaget hålls lågt, runt 30 hl/ha. Druvorna avstjälkas oftast helt och jäsning sker i relativt höga temperaturer runt 30ºC. Man filtrerar lätt och är försiktig med faten. Vinerna buteljeras efter 12-18 månader.

Dela med dina vänner
Print Friendly