Coudoulis

coudoulis_logoHistoria

Domaine Coudoulis är en vingård som ligger på terrassliknande sluttningar ovanför byn Saint Laurent des Arbres i Rhône-dalen. Egendomen startades på 1960-talet och köptes 1996 av Bernard Callet. Han ville göra bra viner med hög kvalitet som klassades med AOC-status från Côtes du Rhône och Lirac. Därför kontaktade han Patrick Hilaire, som tidigare arbetat på de mest berömda vingårdarna, för att de tillsammans skulle göra storverk med egendomen. Deras motto blev: ”Lyssna alltid på rankorna”, och de har ansträngt sig till det yttersta för att varje ranka ska växa på rätt ställe och prestera sitt yttersta för att göra bra vin. Idag gör de mycket bra viner, av vilka många av dem fått flera internationella erkännanden.

Vingårdar & Viner

Domänen består av 28 hektar vingårdar. Jordmånen är en blandning av ler- och kalkjordar med stora runda stenar, sk ”galets roulés”, närmast rankorna. På egendomen odlas Grenache, Syrah, Carignan, Cinsault och Mourvèdre. Av dessa görs röda viner som Côtes du Rhône, Lirac samt specialcuvéerna Lirac Cuvée Hommage, Lirac Cuvée S och Lirac Cuvée G.

Vinifikation

Alla druvor handplockas och de olika druvsorterna vinfieras för sig. 2012 började Bernard Callet och Patrick Hilaire om på nytt då de lät bygga en helt ny vinmakningsanläggning. Det innebar bland annat vinifiering och lagring på cementtankar, lagring på nya ekfat i en separat källare och temperaturreglerade tankar genom ett inbyggt kylsystem i väggarna. Man började även att skörda vid svalare tider på dygnet.

För att besöka deras hemsida, klicka här.

Dela med dina vänner
Print Friendly