Dal Cero

Historia

Familjen Dal Cero är en liten familjeproducent som startades av Augusto Dal Cero i början av 1930-talet. Huvudverksamheten heter Tenuta di Corte Giacobbe och leds idag av Dario Dal Cero, som ansvarar för vinerna, och Francesca, som håller i marknadsföringen. Familjens andra egendom, Tenuta Montecchiesi, har varit i deras ägo sedan 1980, då grundaren lämnade vinmakartraditionen vidare till sina söner. Det var för övrigt sönerna Guiseppe och Dario som kände en dragning till Toscana och dess långa tradition av röda viner. Bröderna såg potentialen att lyckas med annat än bara Sangiovese i denna fina “terrior” och började experimentera med andra druvor. Genom åren har deras goda instinkt och kunskap lett till att de ursprungliga 9 hektaren har mer än femfaldigats.

Vingårdar & Viner

Dal Ceros har vinegendomar i två skilda vinområden. Tenuta di Corte Giacobbe ligger i Soave, närmare bestämt i kommunen Roncà. Där äger familjen 20 hektar vingårdar i bästa lägen och odlar främst den klassiska druvan Garganega, men även lite Chardonnay och Pinot Gris. Härifrån kommer vår fantastiskt rena och fruktiga Soave Corte Giacobbe.
Tenuta di Montecchiesi ligger i Cortona, Toscana, och består av två stora, men separata vingårdar. En av dem ligger nära byn Montecchio och det andra, tidigare Contea del Cardinale assarini, ligger i byn Manzano. Här odlar familjen Syrah av högsta kvalitet, men även Chardonnay och den tradionella druvan Sangiovese. Det är från denna klassiska mark vi får vår fruktiga och smakrika Selverello Cortona Syrah.

Vinifikation

Vinmakaren Davide Dal Cero leder arbetet på vingårdarna under ledning av oenologen Dr. Nicolo D’Afflitto. Davides viner är spektakulära med ren och fin frukt.
De har medvetet minskat avkastningen per vinstock, vilka odlas på övervägande sandig lera i Toscana, och som med hjälp av varma vårar och fint sommarklimat visar upp viner med fantastisk struktur och hållbarhet. I Soave består jordmånen främst av lera och vulkaniska jordar, som är rika på mineraler och andra näringsämnen, vilket bidrar till det färdiga vinets fina aromatiska och mineraliska karaktär.
Dal Cero blandar moderna vinmakningstekniker med en kompromisslös respekt för traditioner. Familjen sköter sina vingårdar på ett personligt och närvarande sätt.
Druvorna handplockas i mitten av september och ett mycket noggrant kvalitetsurval av druvor tar vid. De vita vinerna jäser på ståltank för att behålla sin fräscha ursprungskaraktär. De röda vinerna macererar i 18 dagar och vinet får sedan ligga på tidigare använda franska ekfat i 6 månader.
Ekfaten (barrique och botti) förvaras i en stor underjordisk hall med temperaturkontroll.
Familjen Dal Cero gör allt de kan för att göra exceptionella viner, ett förhållningssätt som också avspeglar sig i familjens livsfilosofi. Varje vinflaska som de producerar innehåller hela deras passion för det aktuella området, jorden och vinet. De vill känna stolthet över allt de gör, och de ser varje vinflaska som ett bevis för att de har lyckats fånga själen i den ”terroir” där vinrankorna växer.

Dela med dina vänner
Print Friendly