Dandelion Vineyards

Historia

Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks samt vännerna Carl Lindner och Bradley Rey. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2008 Lionheart of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och 2010 utsågs Elena till ”Young Gun Australian Winemaker of the Year”, för att nämna några. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin.

Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

Vingårdar & Viner

Dandelion gör vin med olika ursprung inom South Australia (Adelaide Hills, Barossa, Eden Valley, Fleurieu Peninsula och McLaren Vale) och odlar såväl klassiska australiska druvsorter som shiraz och mataro (mourvèdre) till lite mer ovanliga som pedro-ximenéz. Dessutom finns spännande viner som oväntade blenden shiraz och riesling i portföljen. Stilen på Dandelions viner är koncentrerad men elegant med frisk syra och stort fruktfokus.

Vinifikation

Man arbetar utifrån förhållningssättet att separera varje vingårdslott i vinifieringen och ibland går man till och med så långt som att vinifiera olika jordmåner inom samma vingård för sig. Det mödosamma arbetet återspeglar sig både i arbetet i de egna vingårdarna och för de druvor Dandelion köper in från sina partners.

Dela med dina vänner
Print Friendly