Domaine de la Vougeraie

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset.

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Gamle monsieur Jean-Claude, en av Bourgognes stora personligheter, är fortfarande på plats varje dag med ambitionen att tillsammans med vinmakaren Grégory Patriat producera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Idag har även Jean-Claudes barm; Jean-Claudes barn; Nathalie och Jean-Charles kommit in i företaget. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen på 60-talet var det dock ingen självklarhet. Hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma – granne med Gevrey-Chambertin. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur.

Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.

Idag äger man 74 parceller på totalt 42 hektar (två tredjedelar i Côte de Nuits och Côte de beaune) i 36 olika appelationer. Man gör tre regionala viner, ett 15-tal village viner, ungefär 10 premier cruer och lika många grand cruer. Totalt äger man idag även 4 monopolvingårdar. Juvelen i kronan är deras legendariska monopol Vougeot Premier Cru Le Clos Blanc de Vougeot.

1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.

Dela med dina vänner
Print Friendly