Pinson

Historia

Bröderna Laurent och Christophe Pinson tog över driften efter deras farfar 1983. Vingårdens historia kan spåras tillbaka till 1600-talet då de första vinerna lär ha framställts. Familjen var även först i Chablis med att buteljera och sälja vin direkt till allmänheten under 1940-talet. Domaine Pinson är lite av en doldis i Chablis men deras viner är däremot kända bland konnässörer. Trots den lilla och exklusiva produktionen har bröderna vunnit både pris och framgång på de lokala tävlingarna i Chablis. Det kan nämnas att det är svårare att vinna första pris lokalt i Chablis än på de stora internationella tävlingarna.

Vingårdar & Viner

Pinson gör viner från flera lägen i Chablis. Från enklare AOC viner till de mer komplexa Premier Cru-lägena bland annat Mont-de-Milieu, La Fôret och Montmains till det världsberömda Grand Cru-läget Les Clos. Les Clos ger viner med stor kraft och härlig mineralitet för lång lagring. I ungdomen kan Les Clos uppvisa en viss stumhet i doft och smak men lagring framkallar det stora vinet.

Vinifikation

Domaine Pinsons viner är distinkta i sin fruktighet och framförallt i sin mineralitet som återspeglar deras ursprung. Pinson använder sig av ekfatslagring till samtliga viner utom deras Chablis AOC. Detta ger en fetare och kraftigare stil som bidrar med kraft till vinernas elegans. Skördeuttagen hålls låga och man beskär hårt i vingården för att vinerna skall få en större koncentration. Ny ek används till Grand Cru-vinerna och till viss del till Premier Cru-vinerna. Les Clos får hela 15 månaders ekfatslagring och Premier Cru-vinerna något kortare tid.

Dela med dina vänner
Print Friendly