Dr. Crusius

Historia

Familjen Crusius har funnits i Traiser i över 400 år och huset som utgör vineriet härstammar från slutet av 1800-talet. Men det var först i mitten av 1900-talet som Hans Crusius började plantera vindruvor på gårdens ägor och så småningom även buteljera sitt eget vin. Idag leds vineriet av Peter Crusius med en enorm entusiasm och kunskap. Han har lyckats utöka sina ägor till dryga 17 ha och successivt även byggt ut och köpt in ny utrustning.

Vingårdar & Viner

Crusius har några av de bästa odlingslägena i distriktet. Han gör ca 100 000 buteljer per år, vilket är genomsnittligt i Nahe. Traiser Bastei är ett legendariskt läge på 2,5 ha i sydsluttning
vid foten av Rotenfellsklippan. Denna utgör en naturlig solfångare och bidrar till rika, mogna viner med stor skärpa. Totalt är vingårdarna planterade med ungefär 65 % Riesling. Övriga druvor är
Weißburgunder, Müller-Thurgau och Spätburgunder. Crusius största fokus är givetvis Riesling, men de gör även riktigt bra Pinot Blanc samt en del mousserande vin.

Vinifikation

Crusius är kända för viner med klarhet och djup smak, starkt präglade av jordmånen och en noggrann traditionell vinframställning. Deras kompetens visas av att kvalitén på vinerna är mycket hög rakt igenom. Från de billiga till de allra dyraste. Druvorna handskördas och jäses i temperaturkontrollerade ståltankar och lagras sedan i antingen ståltank eller begagnade ekfat.
De mousserande vinerna produceras enligt den traditionella metoden.

Dela med dina vänner
Print Friendly