Esk Valley

logoHistoria

Beläget i den norra delen av den vackra Hawkes Bay ligger vineriet Esk Valley.
De är ett ”boutique winery” men är unik genom att man bevarat det hantverksmässiga sättet att producera vin på istället för att gå över helt till modern teknik. Gordon Russel, som varit Esk Valleys ansvarige vinmakare sedan 1993, blev 2007 utsedd till ”Årets vinmakare” på Nya Zeeland. Han och hans team ser vinmakandet som ett hantverk och strävar efter att göra eleganta, sofistikerade viner som reflekterar karaktären hos de olika vingårdarna. Det gör att de även lägger stor vikt vid vingårdsarbetet och ser det som en stor bidragande del i att göra utmärkta viner.
Från början startade vineriet redan 1933 under namnet ”Glenvale”. I slutet av 70-talet började de producera Esk Valley som då var deras toppvin. Efter de svåra åren i början av 80-talet köptes vineriet upp av George Fistonich, som även startade Villa Maria Estate.

Vingårdar & Viner

Esk Valley producerar både vita och röda viner av hög kvalitet. På vita sidan är det framförallt deras Sauvignon Blanc som utmärker sig, i övrigt producerar de även Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Chenin Blanc och Verdelho. De gör en rosé på druvan Merlot. På den röda sidan är deras Pinot Noir är ett härligt fruktdrivet och friskt vin gjort på druvor från Marlborough. Mer lokalt i Hawke’s Bay odlas druvor från toppappellationen Gimblett Gravels. De unika förutsättningar som finns här, både terroir och klimat, avspeglar sig i vinerna. Härifrån kommer viner av Cabernet Sauvignon, Syrah, Malbec och Merlot. Deras prestigeviner heter Winemaker’s Reserve.

Vinifikation

De använder de befintliga byggnaderna som byggdes från början, har ett flertal cementtankar och gör vin på ett mycket ärligt, enkelt och handfast sätt. I sin strävan att bara producera vin av bästa kvalitet blir skördeuttaget mycket lågt, då de hela tiden ”plockar” vinstockarna på blad och dåliga druvor. De slutligt utvalda druvorna har därefter plockats för hand och sedan pressats. De vita Sauvignon Blanc-vinerna jäser och lagras i ståltank och ligger ”sur lie” i 5-7 månader. Pinot Noir-vinerna genomgår jäsning i öppna cementtankar utan temperaturkontroll, och vinet har lagrats på ekfat i 12 månader innan det buteljeras.

Dela med dina vänner
Print Friendly