François Villard

Historia

Robert Parker har omtalat François Villard som en av de stora stjärnorna i Norra Rhône. Och vi kan bara hålla med. Det är verkligen imponerande hur han snabbt har byggt upp en bred portfölj av spännande kvalitetsviner från olika ursprung i regionen.

François har en kort historia inom vinverksamhet, han började jobba på en restaurang, och samtidigt som vinintresset ökade blev han efter några år sommelier. Genom bekantskaper fick han möjligheten att köpa mark i Norra Rhône, och år 1989 planterade han de första vinstockarna. Han hade alltså ingen erfarenhet av att odla druvor eller producera vin, men fick i början hjälp av en erfaren vinproducent han kände och kunde därför komma igång snabbt. Två år senare beslutade han sig för att satsa på vinproduktion på heltid, och producerade samma år sitt första vin av egna och köpta druvor.

Viner & vingårdar

Idag har Villard utökat marken från fyra till trettio hektar, och portföljen har samtidigt gradvis utökats. Nu producerar han över tjugo olika viner från olika appellationer i Rhône.

François är en innovativ person som gärna antar nya utmaningar, och han senaste projekt är ”Vins de Vienne”, där några vinproducenter tillsammans har planterat vinstockar på ”fel sida” av Rhône, ett område som har likadan terroir som Côte Rôtie och som det odlades vindruvor långt tillbaka. Vi ser fram emot att testa resultatet.

Till en början gjorde François moderna viner med en stor andel ny ek. Numera har han ändrat stilen och gör mer eleganta viner med kortare extrahering och ekfatspåverkan.

François Villards filosofi är att låta druvorna på en optimal mognad, och resultat blir druvor som ger smakrika och komplexa viner. De vita vinerna har ofta hint av botrytis, och de flesta vinerna ekfatslagras, och vinerna är gjorda för att kunna lagras i många år.

De branta sluttningarna i norra Rhône göra att druvorna måste plockas för hand. De lägger druvorna försiktigt i små korgar, ett arbeta som ibland kan var farligt då sluttningarna är rejält branta vissa ställen.

På bilden till vänster ser du François längst upp.

 

Dela med dina vänner
Print Friendly