Fratelli Alessandria

Fratelli Alessandria – Historia

Familjen Fratelli har kallat de böljande kullarna i Verduno, Monforte d’Alba, för sitt hem sedan mitten av 1800-talet. När firman grundades år 1870 var just Verduno det absoluta centrat för vinmakning i Barolo. Verduno kom under många år att falla i glömska, men det är tack vare ihärdiga familjer som Alessandria som området idag upplever en stor renässans. Idag drivs vinieriet av femte generationen, genom de två bröderna Gian Battista och Alessandro, samt Alessandros son Vittore. Sedan Vittore återvände till familjeegendomen år 2001 har stora förändringar genomförts där den minutiösa noggrannheten numera är total.

Vingårdar och vinifikation

Verduno ligger nära den sandiga regionen Roero. Här påverkas mesoklimatet av en jordmån med andelar av kalk och floder Tanaro som rinner förbi staden. Dessa förutsättningar ger viner med en oefterhärmlig mjukhet och parfymerad charm som blivit familjen Alessandrias varumärke. Enligt devisen att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård” producerar man endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. De 12 hektaren odlas efter ekologiska principer men man är inte certifierade.

Vinmakningen sker med hjälp av såväl ståltankar med temperaturkontroll och franska stora ekfat (tonneaux). Vinerna genomgår en lång jäsningsprocess som pågår i upp till 15-20 dagar som sker med hjälp av naturliga jäststammar på 30 hektoliters bottis.

Dela med dina vänner
Print Friendly