Gulfi

gulfi

Historia

Efter andra världskriget flyttade Raffaele Catania till Paris för att söka arbete. För pengarna han tjänade ihop köpte han de första jordlotterna som skulle komma att bli grundstenen till Gulfis framgångssaga.
I Paris fick han även lära sig att respektera vinrankan och att uppskatta elegans snarare än kraft.
Raffaeles son, Vito, var 5 år när familjen flyttade till Paris och 20 år när de flyttade tillbaka till Sicilien.
1995 ärvde han egendomen och säger så här idag: ”Vi uppfann inget nytt. Det vi har skapat fanns här för 2000 år sedan, vi behövde bara anpassa våra förfäders tekniker och kultur till vad som gäller idag. Vi har fått en bit jord att se efter, att respektera eftersom den är vår och våra barns framtid. Vi måste föra över det vi lärt oss till våra barn.”
Deras symbol, här till höger, drar en parallell till Eros (Kärleken) och Psyche (Skönheten) som tillsammans skapar njutning. Hos Gulfi är Eros Gulfi och Psyche är deras underbara land, och tillsammans skapar de njutning (vinet).
Idag är Gulfi den bästa producenten på Sicilien. Flera viner har fått tre glas i Gambero Rosso och 92-95 poäng av vinjournalist-eliten i världen.

Vingårdar & Viner

Gulfis viner kommer från gamla vinrankor i de antika mest kända områdena i Pachino och Val di Noto: Maccari, Bufaleffi, Baroni and San Lorenzo. Det är här som deras cru-viner av druvan Nero d’Avola blir till: Neromaccarj, Nerobufaleffj, Nerobaronj och Nerosanlorè, som alla uttrycker den unika karaktär som finns i jorden de kommer ifrån.
Vingårdarna ligger på hög höjd, från 400-850 m ö h. Den högst belägna vingården ligger på Etnas sluttningar och här odlas druvan Nerello Mascalese som blir till deras Reseca. De rankorna är vad de kallar för ”albarello” (små träd) som växer på svarta terrasser av lavajord.

Vinifikation

Gulfi har med framgång lyckats bevara traditionen att trimma vinstockarna så att konstbevattning kan uteslutas. Följden blir att smaken på druvorna är koncentrerad och ingen åverkan på naturen görs. Man vill på så sätt reflektera växtplatsen och framhäva druvornas karaktär och som en följd av detta filtrerar de inte heller sina viner. Gulfi har alltid odlat druvor enligt ekologiska principer och fr o m 2007 är hela deras produktion certifierat ekologisk.
Redan från början bestämde sig Vito att jobba med eonologen Salvo Foti som idag kan ta åt sig äran för den renässans som vinerna från sydvänstra Sicilien har gått igenom.
Gulfi jobbar med små skördeuttag vilket ger druvorna en mycket fin koncentration. Druvorna plockas för hand och sorteras noggrant. Efter jäsning får vinet ligga på 225 l eller 500 l stora ekfat i minst ett år.

Dela med dina vänner
Print Friendly