Domaine Amiot Guy et Fils

2017 vendanges 1

Historia

År 1920 förälskar sig parisaren Arsène Amiot i de burgundiska kullarna kring byn Chassagne-Montrachet och bestämmer sig för att köpa hus och land här. Det senare kommer att bli ett lyckat köp som hans arvingar är mycket tacksamma för än idag. Han kommer över ett par 1er cru-lägen, bland annat Les Vergers och Caillerets men också, kanske framförallt, en liten del av den världsberömda vingården Le Montrachet! Detta utgör basen till familjens långa historia som vinmakare. Arsène skaffar sig så småningom en vinkällare i Paris varifrån han säljer och levererar hem viner till de prominenta hemmen och skaffar sig en stor kundbas.
Under 1930- och 1940-talet har familjen möjlighet att köpa ytterligare ett par 1er cru-lägen och domänen växer sakta men säkert. År 1985 tog Guy Amiot vid som vinmakare och det är också han som har gett namn åt domänen som den ser ut nu. Idag är det Guys söner Thierry (vinmakare) och Fabrice (marknadsansvarig) som är männen bakom vinet. Den 12,5 ha stora egendomen producerar strålande viner med fokus på olika vingårdslägen i Chassagne-Montrachet, en appellation som ger eleganta, fruktiga och mineraldrivna viner.

Vingårdar & Viner

Jordmånen i familjen Amiots vingårdar består främst av lera och kalksten och rankorna är generellt mycket gamla. De producerar viner från några av världens mest attraktiva vingårdar, bl.a. 1er cru-lägena Les Vergers, Caillerets, Les Chaumées, Les Champgains, En Remilly och Les Demoiselle i Chassagne-Montrachet. De äger även en del av den anrika Grand cru-vingården Le Montrachet, samt vingårdar i Puligny-Montrachet, Meursault, Saint-Aubin och Santenay.
Amiot producerar främst stilla vita viner av Chardonnay, men även ett vitt av Aligoté, röda av Pinot Noir och mousserande Crémant de Bourgogne som görs enligt den traditionella metoden, precis som i Champagne.

Vinifikation

Allt jobb i vingårdarna sker för hand och rankorna pysslas om under hela året, något som de själva säger är grunden för deras höga kvalitet. Beroende på vin så jäser musten i temperaturreglerade ståltankar eller i franska ekfat. Naturlig malolaktisk jäsning sker i vissa fall och för en del viner utförs bâttonage. Prestigevinerna lagras helt eller delvis i franska ekfat.

För att besöka deras hemsida, klicka här.

Dela med dina vänner
Print Friendly