HM Lang

Historia

HM Lang bildades av Heidelinde och Markus Lang år 2012, nästan av en slup. De ärvde en ytterst liten andel av en vingård om 0,5 hektar, och bestämde sig för att ta tillvara arvet de hade fått. De hade ingen bakgrund eller erfarenhet av varken vinodling eller vinframställning, ej heller utrustning för att göra vin. Åtta år senare äger de idag 2,5 hektar.

Vi blev riktigt fascinerade av Markus Langs otroligt starka vilja att göra kvalitetsviner, att han vill göra viner enligt lokala, traditionella metoder och att han arbetar biodynamiskt. Han började alltså arbeta med vinodling och vinframställning utan några som helst referenser eller erfarenheter. En fantastisk djärv satsning av en riktig visionär!

Vingårdar & Viner

Markus gör att arbete för hand både i vingården och i vinkällaren. Han arbetar enligt biodynamiske metoder, och allt arbetet i vingården görs till fots. Han har en traktor, men vill inte använda den då tyngden på traktorn gör att jorden trycks ner och blir mindre luftig. Även buteljeringen gör han för hand.

Markus Lang har gjort en egen utomhus press

Markus Lang har gjort en egen utomhus press

Markus bakgrund som ingenjör var mycket användbar då han bestämde sig för att bygga en egen press. Idag har han den starkaste pressmaskinen som eksisterar, enligt honom själv. Den manuella pressen är byggd av trä, är 15 meter lång och placerad utomhus. Musten som pressas, rinner sedan direkt in i tunnor som ligger i ett tunnelsystem 20 meter under marken.

 

HM Lang vill undvika hög alkoholhalt i vinerna, och ett sätt att uppnå detta, är att låta vinplantorna växa långt upp i höjden. Vinplantorna är i grunden mycket växtvilliga, och Langs plantor blir ofta upp till tre meter höga. En risk med att låta plantorna växa fritt uppåt, är att de kan vika sig av egen tyng, därför måste de bindas ihop på något sätt för att undvika att de faller ner över druvorna och hindrar druvornas mognadsprocess. Det är ju oerhört tidskrävande att binda ihop växterna på så hög höjd, men de uppnår det resultat de önskar: låg alkoholhalt. 

 

Vinifikation

Vinerna jäser i stora ekfat, enligt traditionen i området. Efter jäsning lagras vinerna först två år på jästfällningen, sedan ett år i flaska för de släpps på marknaden. Det tar alltså tre år från skörd till lansering av vinet. 

Han gör endast tre olika viner; Grüner Veltliner Dritter Akt, Grüner Veltliner Riede Steiner Schreck och Riesling ’This is not a love song’. Alla vinerna är certifierade enligt Demeter (biodynamisk certifiering) och enligt den Österriska ekologiska certifieringen AT-Bio 402.

HM Lang är unik på många sätt, bland annat genom att göra allt arbete manuellt. Som till exempel att klistra på etiketterna på flaskorna. Alla etiketterna är dessutom signerad, en för en, av Markus Lang.

Dela med dina vänner
Print Friendly