Domaine Hubert Lamy

Historia

Domaine Hubert Lamy startades av Hubert Lamy 1973. Domänen omfattade då ca 8 ha men har vuxit successivt under åren. År 1981 stod det nya vineriet klart att använda och på 1990-talet började man köpa mer mark och planterade även om en del Pinot Noir till den för området mer gynnsamma Chardonnaydruvans förmån. Huberts son Olivier, som driver domänen idag, började arbeta 1995 efter avslutade studier. Han kom med ny kraft och nya idéer och man började även att bygga ut och modernisera vineriet. Idag har man 17 ha och producerar runt 100 000 flaskor per år.

Vingårdar & Viner

Domänen omfattar ca 17 hektar utspridda över 18 appellationer, inte bara i St. Aubin utan även i Santenay, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. De mest kända vinerna kommer från Premier cru lägena Les Frionnes och En Remilly. Chardonnay står för ¾ av produktionen menman gör även en del röda viner från Santenay och Chassagne-Montrachet.

Vinifikation

Sedan Olivier tog över har han lagt större fokus på vinets fruktighet, han introducerade större fat på 300 och 600 liter i stället för Barrique. Detta gjordes för att bättre bevara den rena frukten i vinerna och för att inte faten skall ta över för mycket. Druvorna pressas och tappas på ståltankar i ca 1 dygn för att ”lugna ner sig” efter pressningen. Sedan tappas de över på de stora faten för jäsning, malolaktisk jäsning och lagring. Efter ca 15 månader buteljeras vinerna.

Dela med dina vänner
Print Friendly