Jean-Claude Boisset


Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Idag drivs firman av Jean-Claudes barn; Nathalie och Jean-Charles som driver vidare företaget i faderns anda. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen på 60-talet var det dock ingen självklarhet. Hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma – granne med Gevrey-Chambertin. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i det gamla nunneklostret Ursulines. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.

Vingårdar & Viner

Jean-Claude och hans team har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Bland de vita vinerna finns ett femtiotal olika cuvéer medan de röda vinerna är närmare 70 stycken. En imponerande bedrift! Målet för alla vinerna är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinerna är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

Vinifikation

Boissets vitikulturist Grégory Patriat har varit med firman sedan 2002 och ser sig själv som en barnmorska som hjälper till att förlösa varje årgångs viner. Grégorys metoder är långsamma och metodiska. All jäsning tillåts starta med naturlig jäst och sedan ha sin stilla gång. Alla odlare som Boisset arbetar tillsammans med måste alla leva upp till Grégorys hårda krav om kvalitet. Även i fatkällaren får vinet ta sin tid. Den malolaktiska jäsningen får ibland pågå i upp till ett år. Under själva jäsningen har man valt att använda stora ekjäskar. 41 kar i olika storlekar (jäskaren rymmer mellan 5-18 ekfat) ger möjlighet att vinifiera de olika vingårdslägena separat och man använder sig gravitation när man förflyttar musten. Nya fat används sällan när det är dags för fatlagringen, istället vill man lyfta vinets frukt genom varsam behandling i gamla ekfat.

Dela med dina vänner
Print Friendly