Josetta Saffirio

Historia

År 1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i önologi i Alba, att ta över deras lilla vingård i Monteforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Fram till 1992 gjorde man vinet men tog sedan, till allas bestörtning, ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med en total dedikation utvecklar hon vingården mot nya höjder och ökade successivt produktionen från 1 000 flaskor till dryga 10 000 flaskor. 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.

Vingårdar & Viner

Saffirio producerar vin från vingårdar i Monforte d’Alba – Castelletto. Man producerar förutom Barolo DOCG en vingårdsbetecknad Barolo från Persiera samt Barbera d’Alba, Langhe Nebbiolo och Langhe Rosso och Bianco. De sistnämnda vinerna produceras huvudsakligen av Merlot (rosso) och Rossese (bianco), något som Sara har satsat på att nyplantera. Rossese är en druva som ursprungligen odlades i Cinque Terre, en kustremsa på Italiens västkust men som även planterades en del i Piemonte i slutet av 1800-talet.

Vinifikation

Saffirio producerar modern Barolo. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar i ca 30-32 grader. Skalmaceration sker under ca 7-10 dagar och efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i fransk Barrique (delvis nya) där det får vila i 24 månader för att avslutas i cementtankar i ca 6 månader före buteljering. Saffirio håller ett lågt skördeuttag, 30-45 hl/ha för Barolo och ca 50-60 hl/ha för de övriga vinerna. Saffirios Barolo är tillgänglig att dricka redan som unga, vilket gör dem lämpliga att servera på restaurang.

Från druva till vin hos Josetta Saffirio

Historien om tomtarna

Dela med dina vänner
Print Friendly