Julien Sunier

”Vi drivs av agrikultur, rätt och slätt, eller mer precist; ”agro-ekologi”. Vi respekterar naturen, jorden och människorna som lever på den”. Orden är Julien Suniers och summerar hans dagliga arbete där strävan efter att skydda och utveckla biodiversiteten, skapa fertila jordar för att kunna skapa unika viner som speglar sitt ursprung på den plats på jorden som han kallar hem. Julien ser vinmakandet som ett hantverk och en konstform där man skapar orginalitet och renhet i frukten med druvan gamay och granitrik jordmån som huvudingredienser.

Julien Sunier själv kommer ursprungligen från Dijon, men stammar inte från någon vinfamilj. Istället fick han hjälpa sin mor i hennes frisörsalong, och en av hennes stamkunder råkade vara Christophe Roumier. Det föll sig sedan så att Julien, efter erlagd examen, bestämde sig för att jobba hos Roumier för att lära sig mer om vin. De efterföljande åren spenderade han sedan med att resa världen över och jobba på olika vingårdar. När han återvände till Bourgogne arbetade han med vinproducenterna Nicolas Potel i Nuits Saint-Georges och Jean-Claude Rateau i Beaune, vilka startade hans passion för ekologisk och biodynamisk vinodling. Efter sin tid i Bourgogne tillbringade Julien fem år hos en stor negociant där han arbetade med odlare från alla 10 Cru-byar i Beaujolais Detta arbete visade sig vara ovärderligt eftersom det gav honom en stor förståelse för de olika mikroklimaten och mikroterroiren i regionen. 2003 blev Beaujolais hans fasta adress och år 2005 köpte han gården ”La Ferme des Noisetiers” i den charmiga byn Avenas. Gården beståer av 5,66 hektar vid ett skogsbryn beläget 750 meter övre havet med utsikt över Beaujolais Grand Cru-vingårdar. Själva vineriet grundade Julien år 2008 och första skörden kom från 1,8 hektar som idag har vuxit till 7,2 hektar spritt över de tre appellationerna Morgon (1,88 ha), Fleurie (1,64 ha) och Régnié (3,68 ha) som alla odlas ekologiskt (med inslag av biodynamisk odling där man skapar biodynamiska preparat av nässlor och fräken för att stärka rankornas naturliga skydd).

Vinifikation

Hos Julien Sunier gör man ”vin av druvor, inte av tillsatser” som de själva uttrycker det. Druvorna skördas vid optimal mognad och all skörd sker för hand. En noggrann selektering sker redan i vingården för att säkerställa att alla viner som når vineriet är friska och hela klasar. Jäsningen sker i hela klasar som förs över till tankar med hjälp av gravitationens hjälp. Tankarna får en tillsats av kolsyra för att starta alkoholjäsningen i en luftfri miljö. När tankarna är fyllda med druvor sker en lätt fottrampning av druvorna för att långsamt sätta igång jäsningen. Själva jäsningsprocessen sker under en veckas tid vid låga temperaturer. Efter jäsningen förs vinet till vertikala trä pressar utan hjälp av vare sig pumpar eller slangar. Här får juicen naturligt separera sig från druvskal och stjälkar under 24 tmmar. Därefter sker fatlagring tillsammans med jästfällning i 228-liters ekfat (i snitt är ekfaten 10 år gamla) under 8-10 månader. Efter avslutad fatlagring spenderar vinerna en månad på ståltank innan buteljering.

Dela med dina vänner
Print Friendly