Leonardo Bussoletti

Leonardo Bussoletti driver vinfirman med samma namn i Narni i Umbrien. Leonardo har stora ambitioner – han vill göra riktigt bra kvalitetsviner på druvor som från början är mest kända som “utfyllningsdruvor” i kända viner som Chianti. Det finns ju ett tusentals inhemska druvor i Italien, och Leonardo drivs av övertygelsen om att flera druvor i hans  lokalområde förtjänar ett bättre öde.

År 2009 ärvde Bussoletti sju hektar odlingsmark, och bestämde sig för att sadla om från säljare till vinbonde. Med hjälp hans vän och tillika kunniga agronomen Federico Curtaz, letade de fram odlingsområden som hade bästa förutsättningarna för att göra kvalitetsdruvor på grechetto, trebbiano och ciliegiolo. Med hjälp av Universitetet i Milan letade de fram de bästa klonerna som han skulle bygga verksamheten vidare på. Bussoletti är så övertygad om de inhemska druvornas kvalitetsegenskaper, och han har lyckats påverka andra odlare att också göra kvalitetsviner på dessa druvor. Leonardo grundade Association of Producers of Ciliegiolo of Narni, och idag är det totalt 11 producenter som ingår, och syftet är helt enkelt att sprida kunskap om ciliegiolo fantastiska egenskaper.

Grechetto är en inhemsk grön italiensk druva som framför allt odlas i Umbrien, och är grunden i DOC-vinet Orvieto. Druvan används också ofta i det söta vinet Vin Santo.

Den gröna druvan trebbiano finns i Abruzzo, men inte så mycket i Umbrien. Tidigare användes druvan i Chianti-viner, men det görs inte längre. I övrigt är den känd som ugni blanc, en druva som används som bas för att framställa cognac och armagnac. Trebbiano har hög syra, men har en relativt neutral smak. Men om man behandlar den med omtanke och håller nere skördeuttaget får den helt andra kvaliteter.

Ciliegiolo är en sällsynt druva som odlas främst i Umbrien och Toscana. Druvan är också känd som förfäder till sangiovese. Namnet betyder “körsbär” och druvan ger toner av just körsbär. Även ciliegiolo har också tidigare använts i Chianti-viner i syfta att mjuka upp Chianti-vinerna, men nu har merlotdruvan tagit övre denna roll eftersom merlot är lättare att odla.

Leonardo arbetar enligt ekologiska principer. Han praktiserar spontanjäsning, och använder endast naturlig jäst. Han har vingårdar i fyra orter; Narni, Sangemini, Penna in Teverina och Alviano. Han har långsamt utökat verksamheten, och idag producerar han ungefär 60.000 flaskor per år.

Leonardo är en man som verkligen älskar god mat och goda viner. Förutom vinerna från närområden, är han mycket förtjust i viner från Bourgogne. Hans kärlek för Bourgogne kan man på sätt och vis säga speglas i Bussolettis egna viner som stilmässigt är mycket eleganta.

Leonardo Bussoletti har redan sedan börjat arbetat enligt ekologiska principer, och är certifierad enligt Suolo e Salute http://www.suoloesalute.it/

 

Dela med dina vänner
Print Friendly