Louis Latour

Historia

Domaine Louis Latour har odlat vin sedan 1600-talet från egna vingårdar.
Det ursprungliga vineriet, Chateau Corton Grancey finns kvar i familjens ägo och ligger precis vid Cortonkullens fot i Aloxe-Corton.
Maison Louis Latour grundades som en négociantfirma 1797 och ligger i centrala Beaune. Det är samma firma men man skiljer dem åt då Maison Louis Latour är en renodlad négociant och den gamla domänen producerar vin från egna gårdar. Idag drivs företaget av den femte generationen Latour och är en stor firma med en enorm portfölj som trots storleken ger ett familjärt och ”litet” intryck.

Vingårdar & viner

Tack vare att man både köper in och odlar egna druvoröver en stor del av Côte d’Or så har man mycket god koll på druvornas kvalitet från de olika byarna. En kunskap som är till stor hjälp för att hitta de bästa druvorna till négociantvinerna. Domaine Latour äger 50 hektar mark utspritt över Côte d’Or och inte mindre än dryga 28 hektar Grand Cru, från Chambertin i norr till Chevalier-Montrachet längre söderut.
Maison Louis Latour buteljerar vin ifrån istort sett hela Bourgogne. De har vin från Chablis i norr till Beaujolais i söder och det mesta däremellan.

Vinifikation

De viner som säljs under domänen vinifieras fortfarande i det gamla, ursprungliga vineriet i Aloxe-Corton. Ett imponerande bygge från 1800-talet med gamla traditioner. Druvorna transporteras på räls i vagnar in i vineriet och jäser i stora, gamla kopparkärl.
Här tillämpas fortfarande fottrampande! Maison Louis Latour (négociantfirman) har en mer modern anläggning och de vita vinerna jäser generellt i ståltank och de flesta lagras i ca 12 månader i fransk barrique.
För de röda gäller traditionell burgundisk framställning med jäsning i fransk ek och lagring i ca 15 månader (beroende på vin).

Dela med dina vänner
Print Friendly