Mastroberardino

Historia

Mastroberardino är troligtvis ett av Italiens äldsta vinhus. Den ursprungliga källaren uppfördes av Piero Mastro di Berardino i början av 1700-talet (registrerades officiellt 1878) och huset har varit i familjen Mastroberardinos ägo sedan dess. Idag drivs det av en annan Piero som tillhör den 10:e generationen. Mastroberardino är en tung spelare i södra Italien och har rykte om sig att hålla mycket hög kvalitet och ett stort engagemang för att bevara de gamla antika druvsorterna som är så specifika för området.

Vineriet ligger kvar på samma plats som den ursprungliga källaren men har fått renoveras till följd av en jordbävning på 1980-talet som förstörde stora delar av den ursprungliga källaren.

Vingårdar & Viner

Totalt äger man ca 340 hektar odlingar men man arrenderar ut en hel del av dessa till andra odlare i området. Själva producerar de vin från ca 200 hektar. De bästa lägena ligger högt över havet. I området finns 3 DOCG, Greco di Tufo, Fiano di Avellino och Taurasi. Mastroberardino producerar vin från samtliga av dessa lägen. Därutöver producerar man ett flertal IGT och DOC-viner, bland annat Sannio Falanghina och Lacrimachristi. Man är noga med att bara använda de ursprungliga druvorna som kom till södra Italien med grekernas kolonisering av området även på deras enklare viner, trots att viss inblandning av andra druvor är tillåten.

Vinifikation

Mastroberardinos är ett modernt vineri med gamla traditioner. Vinframställningen är avancerad och noga kontrollerad. Inte mycket lämnas åt slumpen men man är samtidigt noga med att bevara de gamla traditionerna. Man kan inte bortse från det faktum att de här vinerna en gång dracks av de romerska kejsarna! I de allra flesta fall, i synnerhet för DOCG och DOC-vinerna använder man den ursprungliga druvsorten till 100 % och låter den spegla sin växtplats.

Taurasi, som räknas som familjens flaggskepp, framställs av 100 % Aglianico och lagras i dels slovensk ek om 40 hl och dels barrique i 24 månader för Taurasi och ca 30 för Riserva. De vita DOCG, Greco di Tufo och Fiano di Avellino får jäsa i ståltankar för att bevara den friska och fräscha fruktigheten och framhäva den karaktäristiska mineraliteten.

Dela med dina vänner
Print Friendly