Monacesca

2017-88eD-la-monacesca

Historia

På 1960-talet letade den italienske affärsmannen Casimiro Cifola efter en plats i Marche i centrala Italien där han kunde göra vin. Platsen som blev vald var Matelica, det bästa läget i en dalgång på Apenninernas östra sida. Namnet La Monacesca kommer från ett gammalt kloster som man har utsikt över och betyder ”klostergården”. Efter mycket experimenterande med olika druvor och kloner bestämde han sig för två sorter, Verdicchio (80% av arealen på totalt 16 hektar) och Malvasia. På 1980-talet började Casimiros son Aldo på företaget efter framgångsrika studier i agronomi. De började då investera i den senaste tekniken i källaren och det höjde kvalitén ytterligare. Senare valde de även att plantera Chardonnay och ett par blå druvsorter. Idag är Aldo den ledande producenten i regionen och har fått många utmärkelser världen över för sina enastående viner.

Vingårdar & Viner

Som alltid i vinregioner med kuperat land är det ett speciellt mikroklimat som passar druvan Verdicchio bra med svala nätter och varma, torra dagar. Monacescas vingårdar ligger i den övre Esino-dalen, den enda i områden som löper från norr till söder. Jorden innehåller fossiler och kalk, samt mycket kalium som har stor betydelse för sockerhalten i frukten samt för att bygga upp styrka i de olika skotten i plantan. Denna vingård gör tre olika viner på druvan Verdicchio, en Chardonnay, en rosé och ett rött vin på Sangiovese grosso och Merlot. De gör även en grappa på resterna från Verdicchio.

Vinifikation

För Verdicchion plockas druvorna för hand i början av oktober och pressas direkt. Efter jäsning vilar vinet på sin jästfällning i rostfria ståltankar till våren då det genomgår naturlig malolaktisk jäsning. Det röda vinet lagras sex månader på franska ekfat.

För att besöka deras hemsida, klicka här.

Dela med dina vänner
Print Friendly