Paitin

Historia

Azienda Agricola Paitin är ett litet familjeföretag i Piemonte som ägs av familjen Elia. Familjen Elia har en lång historia. 1796 köpte Benedetto Elia Paitin en vingård i Serra Boella och 1893 började hans sonson Giuseppe buteljera Barbaresco Sori ́Paitin. Han köpte då också vinkällaren som byggdes på 1400-talet. 1964 ökade verksamheten då Secondo Pasquero-Elia byggde om och moderniserade samt utökade arealen.
Idag driver sönerna Giovanni och Silvano Pasquera-Elia företaget och pappa Secondo ses fortfarande i den nyrenoverade källaren med en hjälpande hand.

Vingårdar & Viner

Paitin äger 17 hektar vingårdar. Tio av dessa ligger i Bricco di Neive på 320 meters höjd. De producerar i genomsnitt 86 000 flaskor per år på druvorna Nebbiolo, Dolcetto och Barbera på röda viner. Även lite Cabernet Sauvignon som de blandar i sin Langhe Paitin. Den vita druvan de odlar är Arneis som de gör gott vin av. Gårdarna ligger i flera topplägen runt byarna Neive, Treiso och Barbaresco. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en bra koncentration i vinerna. Jordmånen i Piemonte är ganska mager och kalkrik med inslag av kiselmorän och lera. De gör Sori Paitin Dolcetto d’Alba, Langhe Nebbiolo ’Starda’, Nebbiolo d’Alba ’Caveja’, Barbera d’Alba ’Serra’ och Barbera d’Alba Superiore ’Campolive’. Inom den högsta klassifikationen, DOCG, gör de Barbaresco, Sori Paitin Barbaresco och Sori Paitin Barbaresco Riserva. Endast ett vitt vin produceras här, Langhe Arneis ’Elisa’.

Vinifikation

Druvorna skördas för hand med en rigorös kontroll av varje druvklase och sedan läggs de försiktigt i små lådor som varsamt transporteras till vineriet där jäsningen sakta påbörjas i temperaturkontrollerade sk rotofermentorer. Tiden på jäsningen och temperaturen varierar beroende på vilket vin de gör. Det vita ligger i några timmar medan de röda har en tid på mellan 5–14 dagar. Lagringen sker sedan på stora ekliggare på 5000 liter eller på fat på 225 liter beroende på vinet. De flesta faten är gamla och har slavonsk ek för att göra vinet lite mjukare.
Stilen på vinerna är kraftfulla med mörk färg och kraftiga tanniner. Genomgående är att de är väldigt välgjorda och maskulina.

Dela med dina vänner
Print Friendly