Piero Busso

Historia

Familjen Busso

Tre generationer Busso

Vinfirman Piero Busso bildades år 1953 av Pieros pappa. Vinegendomen ligger i Neive i Barbaresco. Piero Busso ägs och drivs av hela familjen som består av Piero, hans fru Lucia, dottern Emanuela och sonen Pierguido. Idag äger de 10 hektar, de odlar helt ekologiskt och den årliga produktionen ligger på 45 000 flaskor. Från årgång 2018 är vinerna ekologiskt certifierade.

Vingårdar & Viner

De fyra ledorden för Piero Busso är vinstock, vingård, skörd och vin. Dessa magiska ord representerar allt det som hela familjen Busso lever för. Omsorg om vingården är grundläggande. Respekt för jorden en förutsättning för druvor av hög kvalitet. Deras vingårdar är noggrant uppdelade i lotter för att varje druvsort ska få glänsa i den jordsammansättning och det läge som passar den bäst.

Piero Busso gör viner av dolcetto, barbera och nebbiolo. Av den sistnämnada görs både den lite enklare Langhe Nebbiolo och högkvalitativa Barbaresco-viner. Busso gör fyra Barbaresco-viner som kommer från enskilda vingårdar: San Stunet, Mondino, Majano, Gallina och Albesani.

Vinifikation

Druvorna skördas för hand när de uppnått fenolisk mognad. Druvklasarna fraktas skonsamt i små korgar för att undvika att druvorna spricker och därmed riskera bakterieskador eller spontan jäsning. Druvorna avstjälkas, därefter pressas de försiktigt innan de placeras i temperaturkontrollerade ståltankar. Varje vingård har olika mikroklimat som påverkar druvorna. Druvor som växer i samma mikroklimat inom en vingård plockas därför var för sig och jäser var för sig i separata tankar, för att vinet ska spegla terroiren (växtplatsen) maximalt. De allra flesta vinerna lagras i stora ekfat (botti), och några i små fat (barrique), men fatkaraktären tar aldrig för stor plats då de inte vill riskera att dölja ursprunget.

Dela med dina vänner
Print Friendly