Rainbow’s End

img-farm-rainbow-low

Historia

Rainbow’s End är beläget i närheten av Stellenbosch och startades av Jacques Malan runt millenieskiftet. Han var då 57 år och lämnade sitt tidigare arbete för att följa sin dröm, att odla vin. Rainbow’s End är ett namn som väcker många associationer, bland annat att ”efter regn kommer solsken” eller ”en kruka guld vid regnbågens slut”. I deras fall ligger löftet i platsens bördighet och klimat och det engagemang de lägger ner här. Målet de alltid har strävat efter är att hitta sin egen stil och karaktär på vinerna, det som är det helt unika med deras egendom. Jacques och hans båda söner, Anton, som är källarmästare, och Francois, vinodlare och vinmakare, arbetar mycket hantverksmässigt. Deras första vin, Rainbow’s End Shiraz, producerades 2002. Till en början gjordes inga stora investeringar, utan de jobbade med det de hade på egendomen. Detta var mycket tack vare Olivier Laporte, som sonen Anton jobbat för på Château Criox Beausejour i St Emilion. Han besökte dem i Stellenbosch och gav sin syn på vinmakning, något som styrde dem i deras vägval.

Vingårdar & Viner

Vingårdarna, som sträcker sig över 23 hektar, är belägna på höga sluttningar på upp till 540 m ö h vid Jonkershoek-berget. I dalen nedanför bergen finns bördiga och produktiva jordar, i det som kallas för Banghoek basin. Familjen Malan strävar efter balans i allt de gör – allt ifrån storleken på rotsystemet i förhållande till rankan till andelen tjocka och tunna rötter eller andelen gamla och nya löv. Jordmånen består av röda eklövsjordar med varierande storlek på stenarna. Varje druvsort planteras på ett ställe som ger den en optimal möjlighet att bli ett gott vin. Cabernet Sauvign0n, som gillar värme, planteras på den lägre nordvästra sluttningen där solen ofta ligger på. Cabernet Franc, som vill ha de lite svalare, planteras lite högre upp. Merlot planteras på de högsta nordliga lotterna för att bevara den fräscha frukten i druvorna. Shiraz planteras svalare på öst- och sydsidan för att skydda druvorna mot den varma eftermiddagssolen. Allt är genomtänkt in i minsta detalj.

Rainbow’s End gör övervägande röda viner. De druvor som används är Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Shiraz, Petit Verdot och Malbec. Det gör viner av varierande kvalitetsnivåer, allt ifrån den lättdruckna Mystical Corner och riktigt bra endruvsviner till deras Family Reserve och Cabernet Franc Limited Release. De gör även ett vitt vin på druvan Chenin Blanc samt en rosé på Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot och Shiraz.

Vinifikation

På Rainbow’s End jobbar de med en blandning av traditionella och nya-världen-tekniker som anpassas lite för varje årgång. De vill dock inte hamna i ett fack av att göra traditionella eller nya-världen-viner, utan ser till att varje årgång behandlas på sitt unika sätt för att göra högkvalitativa viner med personlighet.
De skördar för hand i den svala gryningen, sorterar klase för klase, avstjälkar druvorna mjukt, pressar försiktigt och låter musten kallmacerera i tre dagar innan jäsning. Druvsaften jäser sedan i öppna jäskar (oftast klon för klon) och man slår genom skalhatten för hand för att extrahera maximalt med smak. Nedkylning i samband med jäsningen sker genom en naturlig bergskälla som finns i närheten av vineriet. Malolaktisk jäsning sker i karen innan vinet dras om till franska ekfat där det lagras i minst 12 månader. De använder minimalt med sulfiter. Vinet buteljeras utan att klarnas eller filtreras, allt för att behålla så mycket smak och komplexitet som möjligt.

Besök deras hemsida, klicka här.

Dela med dina vänner
Print Friendly