Domaine Robert Groffier Père et Fils

Historia

Domaine Robert Groffier sålde tidigare sina viner till olika negocianter men 1972 bestämde man sig för att börja sälja sina viner under eget namn. Nu, 40 år senare kan man konstatera att detta var
helt rätt tänkt, idag är man ansedd som en av de bästa producenterna i Cote d’Or.
I dag är det tre generationer Groffier som driver verksamheten, Robert, hans son Serge och sonson Nicolas.

Vingårdar & Viner

Domänen består av 7 ha vingårdar, alla med yppersta läge och kvalitet, bland annat Chambolle-Musigny, Bonnes Mares och Chambertin Clos de Béze. Groffier äger den största delen av Chambolle 1er Cru Les Amoureuses och här produceras ett elegant vin med spänstig, mogen frukt, finess och harmoniska tanniner. Bonnes Mares ger ett djupare, kraftfullare vin som visar mer muskler och maskulinitet till att börja med och med extraordinär, djup frukt som garanterar ett långlivat vin. Clos de Beze är ett subtilt vin som ungt och mycket komplext när det lagras. Les Sentiers, beläget endast ett par meter nedanför Bonnes Mares ger ett mycket intressant vin som ofta överraskar provaren i blindprovningar.
De viner man producerar är Chambertin Clos de Bèze, Grand Cru, Bonnes Mares, Grand Cru, Chambolle-Musigny 1er Cru Les Amoureuses, Chambolle-Musigny 1er Cru Les Hauts Doix, Chambolle-Musigny 1er Cru Les Sentiers, Gevrey-Chambertin.
Samtliga viner är kraftfulla med djup färg, bra struktur och med för Pinot Noir, rejält med tanniner.

Vinifikation

På Domaine Groffier är man, som hos många andra riktiga toppproducenter, mycket flexibla och metoder och arbetssätt får variera från en årgång till en annan, helt anpassat efter just den aktuella årgångens egenskaper och på detta sätt säkerställer man att varje enskild årgång blir just så bra som den bara kan. Man kallmacererar i 5-6 dagar följt av varm maceration vid 35C för att få ut det
mesta möjliga av färg och smak. Endast den naturliga jästen som finns på skalen används. På de senare årgångarna har man dragit ner användandet av ny ek rejält, till Gevrey-Chambertin används 25% nya ek, till premier crus och grands crus 30%. Detta är en påtaglig skillnad mot vad som var brukligt i området på 1990-talet när de flesta producenter använde 100% ny ek.
Man har även valt att använda andra typer av fat och bytt ut de kraftfullare faten från Vosge mot de mjukare och mildare från Nevers och Allier. Ett annat nytt grepp är att när nästa årgång är klar för fatlagring låter man den föregående, som då har legat i fat sedan förra skörden, gå tillbaks till rostfria tankar för att vila där fram till buteljering.

Dela med dina vänner
Print Friendly