Setriolo

Setriolo_logo

Historia

Setriolo är en familjeägd egendom beläget i Casellina i hjärtat av den världsberömda Chianti Classico-regionen. Egendomen tillhör familjen Soderi som har odlat druvor här sedan 1800-talet. Idag är det Susanna Soderi som driver vingården tillsammans med sin mamma. Hon har tillfört ett modernt tänk som resulterat i fantasriskt rena och eleganta viner som utvecklas med lagring. Setriolos filosofi återspeglas redan i logon som i sig är en historia. Ett gammalt olivträd som överlevde både den destruktiva frosten 1985 och de nyplanterade vinrankorna som det omges av. Som en vaktpost blickar det ut över sina ägor. På gården finns också ett hus som man som turist kan hyra för att komma riktigt nära den toscanska landsbygden.

Vingårdar & Viner

Hos Setriolo sköts allt med hänsyn och respekt för naturen och detta för att kunna erbjuda produkter som bjuder på den äkta karaktären, typisk för denna del av Toscana. Gården sträcker sig över en total yta av 13 hektar varav endast 3,5 hektar är planterade med vinodlingar och 2,5 hektar med olivodlingar. Vinproduktionen, som är ekologisk, ligger på ca 17 000 flaskor per år. Vinodlingarna sträcker sig över lerrika sluttningar och vårdas för att säkra det bästa av kvaliteten i varje druva. De odlar i huvudsak Sangiovese och en liten del Merlot. Hos Setriolo gör de en vanlig Chianti Classico, ett vin som heter Memores (80% Merlot, 20% Sangiovese) och en Chianti Classico Riserva.

Vinifikation

Jobbet i vineriet görs av ägarna tillsammans med en wine master, med översyn av en vinmakare. Druvorna skördas för hand och macererar sedan i stål- och cementtankar under 20 dagar. Musten jäser på tillsatt jäst och tillåts genomgå malolaktisk jäsning. En del av vinet lagras i ståltankar och en del i amerikanska ekfat. Vinet blandas sedan för att uppnå den perfekta balansen. Vinet släpps efter en tids lagring på flaska.

För att besöka deras hemsida, klicka här.

Dela med dina vänner
Print Friendly