Simonnet-Febvre

Historia

Vinhuset grundades 1840 av Jean Febvre på klassisk mark i Chablis med en mycket gammal och lång vintradition. Från början gjorde de endast mousserande viner, s k Crémant de Bourgogne och är idag den enda producenten i Chablis som gör detta fortfarande. Snart började de även producera stilla vin och har genom åren köpt upp mer mark i området. Huset köptes ut av Simonnet-Febvre 2003 och drivs idag av Jean-Philippe Archambaud.

Vingårdar & Viner

Simmonet-Febvre producerar tre olika sorters vin: Crémant de Bourgogne (mousserande genom den tradionella metoden), stilla viner från Chablis och stilla viner från Yonne som ligger lite längre västerut. I Chablis äger Simmonet-Febvre vingårdar i alla de fyra appellationerna: Petit-Chablis, Chablis, Chablis 1er Cru, och Chablis Grand Cru. De äger även delar i Chablis 1er cru-lägena Mont de Milieu och Les Preuses. I vingårdarna odlas enbart Chardonnay i den karaktäristiska kalkrika jorden, rik på marina fossiler.

Vinifikation

Vingårdarna i Chablis är världskända för sina fräscha vita viner med mineralitet och nästan ståliga doft tillsammans med en stor, generös och fruktig smak. Simmonet-Febvre odlar och producerar vin från en variation av de ”terroirs” som finns i Chablis-regionen. De kombinerar traditionell vinmakning med modern teknik för att kunna uttrycka varje vinlotts unika karaktär på ett så tydligt sätt som möjligt. Druvorna skördas för hand och pressas försiktigt. Efter jäsning ligger de sedan, beroende på vin, på sin jästfällning i rostfria tankar eller ekfat under ett antal månader innan de buteljeras.

Dela med dina vänner
Print Friendly