Simonsig Estate

Vinhuset Simonsigs historia startar 1688 då hugenotten Jacques Malan kommer till Kapområdet. Idag, över 10 generationer senare producerar familjen Malan fortfarande vin. År 1952 köpte Frans Malan Simonsig Estate i Stellenbosch och han var en pionjär i den sydafrikanska vinnäringen.

Bland annat var Frans först med att introducera Méthode Cap Classique – sydafrikanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden med samma druvor som i Champagne. Idag drivs Simonsig av bröderna Francois, Pieter och Johan Malan.

Vingårdar & Viner

Simonsig har en mycket bred portfölj och producerar de mesta viner Stellenbosch har att erbjuda. Man har dryga 200 hektar odlad mark där Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sauvignon Blanc och Chardonnay står för den största delen. Många av vingårdarna ligger inte långt ifrån False Bay och svalkas av de kyliga vindarna som blåser in från Atlanten.

Man producerar mousserande viner, vita viner på bland annat Chardonnay, Chenin Blanc, Riesling, Gewurztraminer, röda på Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinotage samt söta vita viner i Sauternes-stil. Simonsig har vin för alla smaker!

Vinifikation

Simonsig gör vin på traditionellt vis. De vita vinerna jäser i ståltank eller i ekfat beroende på druva. Batonnage tillämpas på de flesta vita vinerna. Man använder sig av dels fransk och dels amerikansk ek för lagring, både nya och delvis använda fat.

De flesta av de röda vinerna jäser i ekfat och får en ganska lång skalkontakt. Man använder sig ofta av lokala jäststammar och jäser ofta i relativt låg temperatur. För deras mousserande viner används Cap Classique-metoden, dvs. samma metod som den traditionella metoden i Champagne.

Dela med dina vänner
Print Friendly