Tom Dockner

Historia

Denne mycket unge vinmakare är fjärde generationen av familjen Dockner som har arbetat med vin i Theyern, Traisental. Tom har fått vara med i vinkällarna sedan han var mycket liten och lärt sig allt han kunnat av mamma Elfriede och pappa Gerhard, något som han haft stor nytta av både under utbildningen till oenolog och senare under sin praktik på olika vingårdar runt om i Europa. I dag
vinner Wiengut Tom Dockner allt större erkännande på provningar och vintävlingar runt om i världen.

Vingårdar & Viner

Weingut Tom Dockner odlar druvor på en rad förträffliga vingårdslägen och förutom sitt husmärke TOM producerar man vingårdsbetecknade viner från en rad olika lägen. Pletzengraben är helt klart den brantaste och högst belägna vingården på 380 meter över havet. Jordmånden här är kalkrik lera blandad med i huvudsak sandsten och kvarts och här odlas Grüner Veltliner, Riesling & Traminer.
Parapluiberg på 320 meter över havet ligger i sydöstlig riktning och är ett mycket torrt läge med stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Jordmånen här består av grusjordar med sandsten och märgel och här odlas uteslutande Riesling som trivs mycket bra här.
Hochschopf är den lägsta vingården med finkorning kalkrik jord och ett täcklager av grus bestående av kvarts, sandsten och märgel. Här odlas Pinot Noir och Grüner Veltliner.
Theyerner Berg är en platå på 370 meter over havet som ligger närmast runt vineriet och har mycket väldränerade grusjordar med ett täcklager av sandig, mycket kalkhaltig lösjord med inslag av glimmer. Här odlas endast Grüner Veltliner.

Total vingårdsareal är 12,5 hektar, 88 % är planterat med vita druvsorter (Riesling, Grüner Veltliner, Traminer) och 12 % består av röda druvor (Pinot Noir och Zweigelt).

Vinifikation

Alla vingårdar är mycket branta och belägna på terrasser varför all skörd sker för hand. I vineriet vinnlägger man sig om så skonsam behandling av druvorna som möjligt för att behålla så mycket av det rena uttrycket av druvsort och jordmån.

Dela med dina vänner
Print Friendly