Uva Mira

Uva Mira_Logo

Historia

Uva Mira är en familjeägd vingård som ligger på sluttningarna till de majestätiska Helderberg Mountains i Stellenbosch.
Vineriet startades för 16 år sedan av Denise Weedon tillsammans med hennesmake, den före detta gruvmagnaten Desmond Weedon. De föll för platsen direkt och visste att det var just här de ville förverkliga sin dröm. När de började hade de bara en fantastisk utsikt och en vinlott. Idag ärUva Mira både en internationellt erkänd leverantör av fantastiska viner och en lokalt mycket omtyckt vingård.
Den passion och omsorg som läggs ner på att göra deras viner avspeglar sig i det flertal internationella och lokala utmärkelser som de har fått genom åren. De inkluderar bland annat priser som ”Best South African Wine Producers of the Year” och “The Best Chardonnay in the World”.

Vingårdar & Viner

Uva Mira ligger på 420 till 620 meters höjd, högst av alla egendomar på Helderbergs sluttningar, vilket gör att den har ett svalt klimat. Varje vinlott i vingården har lite olika höjd, jordmån (mestadels nedbruten granit och skiffer), meso- och mikroklimat samt exponering för väder och vind. Det visar var vinet kommer ifrån och gör vinmakningen spännande. Relativt ny vinmakare är
Christiaan Coetzee, som har bidragit med en blandning av innovativa metoder och traditionell vinmakning. Hans spännande idéer och kreativitet kommer att ta vinerna till nya toppnivåer. De har nu en ny toppserie av viner som de kallar ”Uva Mira Icon Range” som görs av de allra bästa druvorna. De kommer från de högst belägna vinlotterna och ger ett mycket distinkt och elegant vin. På egendomen odlas druvor som Chardonnay, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Sauvignon Blanc, alla med mycket hög kvalitet och ursprungskaraktär.

christian

Vinifikation

Vineriet har byggts på ett sätt som låter Uva Mira visa den unika terroir och de vingårdlägen som finns på egendomen. Varje vinlott har ett flertal små tankar för att de ska kunna reflektera minsta olikhet från de olika vingårdslägena. Alla druvor plockas för hand på morgontimmarna när det är svalt och sorteras därefter noggrant. Druvorna pressas försiktigt och bara den fririnnande
druvjuicen används. Vinmakaren använder sig av de raffinerade förbättringar inom vinmakning som utvecklats i Nya Världen för att maximera kvalitén och uttrycket. Vinet når sin fulla potential och speglar druvornas karaktär, struktur, komplexitet och elegans.

Dela med dina vänner
Print Friendly